cuina energètica Elisa

La cuina energètica

1024 726 Despertant

Aquest pont he après coses de cuina energètica (aliments yin i yang) i he vist lo bé que li sentava al meu cos!

Ja fa molt que gràcies a l’ayurveda menjo millor i ho noto. Ara la cuina energètica ho completa! I a més m’ajuda a tornar a menjar coses de proximitat i de temporada. Que a mi em pesava menjar tantes coses de fora.

Jo a primera hora del matí tinc l’estòmac tancat i no puc esmorzar coses feixugues. Fa temps que havia deixat el cafè, les torrades amb mermelada, les galetes o els entrepans salats, i m’havia passat a fer un porredge de civada amb fruita: poma o pera, panses… Ara el meu cos em deia prou. “No vull tant de sucre!” El cos és savi i si l’escoltem ens parla. Però no sabia que donar-li. Ara he entès que volia verdures!

Passem a la pràctica

Algunes idees pels plats de cullera d’hivern:

El cereal de base

Millor els cereals sencers sense pelar (els que podrien germinar directament). De tota manera, essent flexibles, amb estratègia i varietat. Arròs integral, gra de fajol, mill, quinoa o arròs pelat amb mill si tenim menys temps… Procureu mica en mica reduir les pastes i processats: espaguetis, macarrons…

I de tant en tant civada, tot i que personalment cada vegada sento més que el cos em diu que no la vol, segurament massa dolça. Ara estic descobrint el mill, que m’aporta una mica de dolçor interna que a vegades necessito (diu una petita adicta a la xocolata)

Si cuineu els cereals a banda de les verdures, us aguantaran uns 3-4 dies a la nevera amb bona qualitat energètica.

L’esmorzar de cullera

Deixem de pensar que no podem esmorzar el mateix que dinem! Tenim dues opcions:

  • Opció 1: Cuineu un cereal de base amb verdures suaus de temperada (carbassa, moniato, naps…) i ceba pel dia, feu-ne quantitat com perquè en tingueu pels diferents àpats, fent petites variacions que explicaré després.
  • Opció 2: cuineu un cereal sense verdures que us serveixi per l’esmorzar de diversos dies i feu per dinar una altra cosa. Per escalfeu-lo de nou aprofiteu una mica de brou de verdures del dia anterior o feu una infusió.

I acompanyeu-ho d’una bona infusió calentona presa a glopets. Podeu fer infusions de plantes segons propietats (després us explico el que em funciona) o una mica de miso amb brou o caldo de cebes el dia que noteu que necessiteu sal.

Ahh i abans d’això al llevar-vos beveu un got d’aigua tebiona o calenta (segons el fred que tingueu) per netejar les canonades internes.

Les variacions pel dinar

Com deia al plat d’esmorzar li podem fer petites variacions i donar-li més energia a l’hora de dinar. A més us asseguro que semblarà un plat nou!

  • Afegir un ou dins del brou del cereal amb verdures a l’hora de dinar.
  • Afegir verdures escaldades: bròquil, endívies o bledes dins del brou.
  • Afegir 4 llegums cuinats anteriorment a banda: cigrons, azukis, mongetes mung…
  • Afegir llenties vermelles que es fan ràpid.
  • Afegir una ceba rostideta amb pastanaga, o remolatxa … si sentiu que necessiteu un punt dolcet.
  • Afegir 4 castanyes bullides a banda.
  • Fer una “bechamel” de farina de castanya i afegir els cereals amb verdures del matí
  • Si sentiu que us falta sal quan ja ho heu servit, enlloc de salsa de soja proveu una cullerada de suc d’olives arbequines. O picotejar-ne a banda.
  • Afegir alguna herba aromàtica o infusió al cereal: d’ortigues, de passiflora, farigola, romaní…
  • Afegir alguna espècie al cereal (si té temps de coure uns 10 min): fonoll i anís, clau o cardamom o canyella en branca o una rodanxa de gingebre fresc o curcuma fresca … Us recomano que aneu variant.

Els brous d’ossos per l’hivern

Per a les persones que mengeu carn i peix, podeu posar ossos al brou de verdures que us donarà col·lagen. A més al mig dia podeu escurar la carn dels ossos i adquirir-ne la proteïna. Per exemple podeu fer el brou amb : carcassa de pollastre un dia, genoll de vedella un altre, cap de rap…

Recomanacions a evitar

I sobretot si teu l’estomac delicat com el meu, eviteu afegir sempre fruites, fruits secs, panses, bolets, albergínia, patata i tomàquet als guisats. Realment us quedaran tan gustosos que ja no en sentireu la necessitat.

La fruita fora dels apats, entre hores sola, perquè el cos la pugui digerir bé sense que fermenti.

I evidentment sense processats, cremes de llet, farines, … De fet jo des que evito els làctics estic molt millor!

Les emocions i el menjar

Sé que la cuina catalana porta moltes d’aquestes coses i que costa integrar aquests canvis de xip. Sigueu flexibles, que els canvis siguin progressius. Si sou massa rígides i disciplinades, després d’unes setmanes fareu rebots (ho dic per experiència… jeje).

Sempre que pogueu mengeu lent i mastegant bé. Per a mi és el gran repte! He provat mil trucs i sempre em torno a enganxar amb dinars engollits en 5 minuts i després evidentment mals de panxa i malestar.

Accepteu les recaigudes, som adictes (al menys jo), el menjar és un gran recurs inconscient i impulsiu per evitar sentir la incomoditat del buit i el dolor emocional. A vegades sento que “prefereixo” tenir mal de panxa perquè m’he passat que sentir el buit… Així puc enfadar-me amb mi i és una distracció perfecte per no sentir el que realment em fa mal al cor.

Doncs, res, calma i bon profit!!

Nota: A les fotos plats d’hivern de cuina energètica de muntanya.

Aquest lloc web utilitza cookies per oferir-li una millor experiència d'usuari. Si segueix navegant-hi, està donant el seu consentiment d'acceptar les citades cookies. També estarà acceptant la nostra política de cookies.

ACEPTAR
Aviso de cookies